Myofasciale therapie

Myofasciale therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in het verkeerd functioneren van spieren. Door een onderliggende gewrichtsblokkage, een verkeerde houding of stress, kan een spier onder constante spanning komen te staan. Deze spier ontwikkelt dan triggerpunten, met een specifieke (uitstralings)pijn tot gevolg.

Als deze diepe spanning blijft aanhouden, ontstaat er een chronische spanning van de volledige spier. Bijkomend zullen nog andere spieren mee in overbelasting gaan. Myofasciale therapie behandelt deze triggerpunten door ze op te sporen en specifiek te behandelen met dry-needling, stretching en warmte.

 

Cupping of myofasciale decompressie vindt zijn oorsprong in de traditionele Chinese gezondheidszorg. Het is een methode waarbij een cup of bol luchtledig wordt gezogen en zo wordt aangebracht op het huidoppervlak. Bovenop en rondom de pijnlijke spieren worden de huid en het bindweefsel stevig gestimuleerd door middel van het vacuümeffect. De doorbloeding van de huid neemt toe en door reflexwerking komt het onderliggende spiergebied tot ontspanning. Het gevolg is een verbeterde soepelheid en flexibiliteit met minder bewegingsbeperkingen. Na een cupping behandeling kunnen er rode of paarse huidverkleuringen optreden. Dit is een normaal verschijnsel dat na enkele dagen verdwijnt.