Bike fitting

Waar fietsen zelf een sterke evolutie gemaakt hebben op het gebied van materialen en goniometrie staat de kennis over het menselijk lichaam en (fiets)ergonomie niet stil. Beide afstellen leidt tot een gezondere en efficientere vorm van beweging.
Bij deze bikefitting wordt er gekeken naar de fysieke mogelijkheden van de renner als uitgzangspunt. Dit vanuit een kinesitherapeutisch oogpunt.

Intake
De bikefit start met een vragengesprek. Het belangrijk te kijken wie is de wielrenner, wat zijn doelen en of er bijvoorbeeld een voorgeschiedenis van klachten is.

 

Lichaamsscreening.
Uit het intakegesprek volgt de lichaamsscreening. Er wordt uitgebreid de tijd genomen voor deze screening. Het is belangrijk de individuele fysieke mogelelijkheden van elke renner te bepalen voordat de fiets afgestelt kan worden. Enkel zo kan er maxiale stabiliteit komen tussen fiets en rijder.

 

Huidige fietspositie
Het startpunt wordt gronidg opgemeten. Zo kan het huidige klachtenbeeld eventueel al verklaard worden of er wordt samen gekeken waarom er reeds eerder voor deze positie gekozen werd.

 

Verbeterde fietsxapositie
Stuur, zadel, schoenplaatjes, shifters, … Alles wat van positie kan veranderen wordt besproken en aangepast naar een positie waarin de renner het meeste stabilieit ondervindt. Hoe stabiler de renner op de fiets zit, hoe efficienter hij/zij kan fietsen.

 

Fysieke evaluatie
Soms kan het dat niet enkel de fiets aanpassingen nodig heeft. Het lichaam kan ook verbeteringspunten nodig hebben om de ideale fietspositie te bereiken. Deze oefeningen worden dan uitgelegd en besproken.

 

Evaluatie
Alle aanpassingen worden samen overlopen. Zo kan de renner veranderingen die hij zelf ervaart beter begrijpen.

 

Follow up
De renner moet zich aanpassen aan de nieuwe positie. Dit vraagt enige tijd. Het is belangrijk dat de nieuwe positie, alsook de oefeningen naar een bepaalde periode geevalueerd worden. Hiervoor wordt op het einde een datum voor vast gelegd.